Iskustva drugih

5 koraka kako da organizujete svoje vreme

30.06.2020.
6 min

Iza nas je period koji niko nije očekivao, a svi smo bili primorani da ga proživimo. Neko ga je osetio više, neko manje. Svako na svoj način vodio je život u vanrednim okolnostima i učio iz njih ono što je mogao. Naučili smo šta se dešava kada svet stane na mesec ili dva, kakav je osećaj kada se zamrznu ulice, škole, radnje i sve deluje neverovatno usporeno i kakav haos u glavi može da nastane posle, kada sve ubrzano krene da se vraća u normalu, a mi ne znamo gde ćemo pre od svih obaveza i planova koji su bili odloženi. Šta da radimo, kako da se probudimo, razdrmamo i skupimo snage da uskočimo u tok našeg života nakon, ne samo ovog vanrednog stanja, nego bilo kakvog lošijeg perioda? Ne brinite, moguće je! Potrebna je samo vaša volja i dobra organizacija koju ćete postići kroz sledećih par koraka:

Vreme

Foto: NajStudent (AdobeStock)

#1 Odluka

Prva i najbitnija stvar je da vi odlučite da je vreme da se vratite u normalu. Da vaše misli postavite tako da traže rešenja i načine na koje možete nešto da uradite, a ne da su usmerene na to kako je sve teško i nemoguće I kako je previše stvari, a premalo vremena. Znajte da vremena uvek ima dovoljno, samo ako se dobro organizujete! Odmaknite se malo od interneta i od svega negativnog, pustite neku dobru muziku i odlučite da želite da uzmete stvari u svoje ruke!

#2 Postavite jasne ciljeve

Sada kada ste doneli odluku, hajde da se pozabavimo tim što imate previše obaveza i stvari koje treba da uradite i ne znate kako sve to da postignete odjednom. Prva dobra stvar je što ne morate sve odjednom da uradite, a druga još bolja stvar je da ako tačno definišete i stavite sve te zadatke na papir shvatićete da to nije ništa tako strašno. Kada sve to moranje i oblačić nejasnih obaveza ne budu u vazduhu i kada postanu jasne stavke na papiru koje treba da se štikliraju ili precrtaju kao urađene, shvatićete da su svi vaši zapisani ciljevi vrlo jasni i ostvarivi. Meni lično puno znači kada imam sve na papiru jasno napisano. Tada osećam da vidim jasnije da svaku stavku treba da radim jednu po jednu i da ću sve stići i uraditi. Nekako mirnije i bolje mogu da se koncentrišem da uradim jednu po jednu stvar i to baš onako kako sam želela. Ne moram da razmišljam o ostalim obavezama jer one stoje zapisane na papiru i kada završim jednu, štikliraću je i preći na drugu koja me čeka, ali bez nekog prevelikog opterećenja.

#3 Odredite prioritete

Ovo je dosta značajno jer nisu vam sve zapisane obaveze najpreče. Nakon postavljanja jasnih ciljeva videćete koji od njih su zapravo oni koji su neodložni, a koji mogu da se stave na kraj liste i tako ćete tačno znati u šta treba da uložite vreme sada odmah. Svašta smo odlagali u prethodnom periodu i sada je vreme da se pozabavimo zaostacima. Pažljivo razmislite sta vam je prioritet ako ste propustili kontrole kod doktora,  imate ispit uskoro ili vaš direktor očekuje ideju za projekat koji se sada vraća u život, a morate i kod frizera i da se vidite sa prijateljima i još million stvari. Nešto od toga je broj jedan, a nešto možda potpuno nebitno. Kada iskristališete to, život ce vam biti puno lakši.

#4 Odvojite vreme za uživanje

Da, dva meseca je svet bio zamrznut i neki su bili izolovani, neki koji su bili u mogućnosti su otišli u prirodu, a neki su bili zatvoreni u stanu. Možda ste gledali serije i filmove, možda ste ucili neki strani jezik ili radili od kuće. Moguće da ste rešili da naučite da spremate neko jelo, a možda ste više spavali i igrali igrice. Šta god da ste radili i ako mislite kojim slučajem da ste lenčarili, nemojte kritikovati sebe. Vanredna situacija zahteva od nas više energije samo da smirimo svoju psihu i ako ste samo spavali i ništa posebno niste radili, to je okej. Nemojte sebe terati sada da se pretvorite u hodajući stres koji samo želi da nadoknadi sve to vreme, već dajte sebi vremena u toku dana i da uživate. Ako mislite da gubite vreme tako što ćete odvojiti sat vremena da radite nešto što volite, varate se! Upravo tih sat vremena provedenih u šetnji ili gledanju filma može da vas regeneriše i napuni vas energijom uz pomoć koje ćete precrtati još jednu obavezu sa spiska. Balans je bitan u svim oblastima života, pa tako i u organizaciji vremena. Treba da budemo odgovorni i vredni, ali uz to i odmorni, ispunjeni i srećni.

#5 Svemu što radite budite posvećeni 100% 

Bilo da učite, radite, pišete, spavate ili uživate u nekoj dobroj knjizi, budite prisutni u tom trenutku i posvećeni toj radnji 100%. Šta to znači? To podrazumeva da vaša pažnja bude usmerena potpuno na ono što u tom trenutku radite. Odložite sve ometače poput mobilnog telefona,televizora i razmišljanja o prošlosti ili o obavezama. Neka vaše misli budu potpuno ispunjene baš time čime se bavite u tom trenutku. Tako ćete brže završiti posao, bolje naučiti gradivo, mozak će vam biti otvoreniji za nove ideje koje će vam padati na pamet i više ćete osetiti mir i ispunjenost tokom čitanja knjige ili bilo kakve vrste uživanja. Završavaćete obaveze mnogo brže i bićete produktivniji i ispunjeniji jer ćete živeti potpuno u svakom trenutku. A znamo da se život ne živi u prošlosti, ni u budućnosti, nego baš u sadašnjosti i u momentima koje prigrlimo i maksimalno iskoristimo.

Dobrom organizacijom vremena otvorićete sebi vrata ka lepšem i lakšem životu. Uspećete da svoje obaveze učinite primamljivijim i radovaćete se svakom novom danu ma koliko zauzeti bili. Stojim iza toga da kada nešto isplanirate i organizujete, na pola puta ste da to i ostvarite.  Za onu drugu polovinu puta bih samo volela da vam kažem da ne kritikujete sebe i da ne trošite energiju na osuđivanje drugih, a ni sebe za nešto što niste dobro uradili. Budite istrajni, živite u trenutku, volite život i budite ponosni na sebe! Jer kada ste vi zadovoljni sobom i znate da ćete rešiti sve što se stavi pred vas, nijedan loš period, ni vanredno stanje neće vas zaustaviti da živite život onako kako želite!

Kopiraj link

Dragana Vinčić

Dragana je završna godina osnovnih studija na FON-u. Pored ISiT-a kojim se bavi na fakultetu, zaljubljena je u psihologiju i uživa u slikanju, pisanju, čitanju i stvaranju svega što bi na bilo koji način moglo da ulepša ovaj svet i život na njemu.

Slični tekstovi

Mladi, koja plata vam je ok? 70.000, 100.000 ili 150.000 dinara mesečno?
26.11.2021.
6 min

Mladi, koja plata vam je ok? 70.000, 100.000 ili 150.000 dinara mesečno?

Iskustva drugih
Maša je iz Rusije došla kao student, a danas živi u Srbiji i ima svoj onlajn kurs ruskog jezika jedinstven na Balkanu
15.03.2024.
5 min

Maša je iz Rusije došla kao student, a danas živi u Srbiji i ima svoj onlajn kurs ruskog jezika jedinstven na Balkanu

Iskustva drugih
Šta sve možeš da naučiš radeći kao konobar
15.09.2023.
11 min

Šta sve možeš da naučiš radeći kao konobar

Iskustva drugih