Iskustva drugih

Kako je raditi praksu u Infostudu?

16.10.2020.
6 min

Jedan od najvećih problema koji imaju mladi ljudi na početku karijere jeste sticanje radnog iskustva. Jedno od rešenja tog problema je odlazak na praksu, ali tu se javlja novi problem, gde uraditi praksu i u kojoj oblasti, ali i kako pronaći praksu.

Praksa

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Potraga za praksom

Završavanjem studija na Visokoj Tehničkoj školi u Subotici, i meni se otvorilo pitanje „Gde uraditi praksu?“, koja je u ovoj visokoškolskoj ustanovi obavezna i smatrala se uslovom za pristupanje samom procesu diplomiranja.

Kako u našem gradu (Subotici) postoje firme koje cene i vide obostrani značaj praktičnog rada studenta koji je početnik i trudi se, smatrala sam da neću naići na mnogo problema i da će mi pronalazak prakse biti jedna od lakših prepreka.

Međutim, zbog novonastale situacije sa Covid19 virusom, firme su ostale takoreći učaurene. Većina radnika radila je od kuće, po planu koji je predviđen za naredni period i jednostavno se zbog zbunjujuće novonastale situacije svaki pokušaj odlaska studenata na praksu činio neuspešnim. Ipak, polagala sam nade, da nije tako kao što se među studentima pričalo i da ću proći dobro.

Završetkom poslednjeg ispita u junu, počela sam da se raspitujem i konkurišem. U najvećem broju slučajeva dobijala sam identičan odgovor i on je glasio: „Zbog novonastale situacije nismo u mogućnosti da te primimo na praksu“, što je, po meni, bio skroz korektan i iskren odgovor u tom trenutku i nastavljala sam da tražim dalje.

Infostud, kao kompanija koja je po raznim kriterijumima mnogo ispred ostalih, mi se u ovom trenutku činila nedostižnom opcijom i nju sam ostavila kao poslednju u kojoj ću pokušati. Međutim, postepenim gubljenjem opcija, sve je izvesnije bilo da će to biti kompanija u kojoj ću konkurisati. Razgovorom sa zaposlenima u ovoj kompaniji, odlučili su da mi daju priliku i nakon mesec dana sam počela sa praksom u Infostudu, po mom razmišljanju, potpuno neverovatno, ali da, moguće.

Prvi susret sa kompanijom

Infostud kao jedna od najvećih internet kompanija u Srbiji, posluje u raznim oblastima, ali ja sam svoju praksu radila u NajStudent-u, niša sajtu Infostud Poslovi grupacije. NajStudent pruža informacije o ponudi i tražnji praksi, konkursa i stipendija (kako u Srbiji, tako i u inostranstvu). Zapravo, blogovima i aktuelnim vestima i dešavanjima, podstiču pripremu studenata za pronalaženje odgovarajuće prakse nakon fakulteta.

Prvi susret sa zaposlenima i samom kompanijom, je bio izuzetno prijatan i komforan. Svi su me dočekali sa osmehom na licu i nakon par sati, osećala sam se potpuno prihvaćeno. Smatram da je to ono što je najbitnije, jer skoro svaki student koji pokušava da nađe praksu ili posao, ima u sebi strah od toga da li će biti dovoljno dobar.

Praksa je bila formirana tokom celog meseca avgusta, gde sam tri dana u nedelji dolazila i zadržavala se nešto malo više od 4h dnevno. To mi je omogućilo da uporedo sa praksom, aktivno radim u studentskom parlamentu, spremam diplomski projekat i imam dovoljno vremena da se usavršavam na radnoj poziciji koju su mi dodelili.

U današnjem, veoma kompetitivnom svetu, priprema za početak karijere više ne znači samo beleženje dobrih ocena u indeksu. Smatrala sam da je praksa ulazna karta za sticanje iskustva u struci i dodatnom usavršavanju, što mi je u ovom momentu svakako bilo neophodno, te sam iz tog razloga istoj pristupila veoma ozbiljno i savesno.

Sa druge strane, zaposleni u kompaniji Infostud i oni koji su bili u timu NajStudent-a, brinuli su se o meni konstantno i osećala sam se kao da ih sve poznajem već dugi niz godina.

Praksa u Infostudu

Glavni zadatak, pored operativa koje sam radila, je bio “Istraživanje trendova na društvenoj mreži Facebook”. Prvih 6 dana sam provela tako što su me učili svemu što mi je bitno u oblasti Digitalnog Marketinga. Svakim danom imala bih 4h odvojeno samo za zaposlenog koji će me tada učiti. Prijatelji kojima sam ispričala to, ostali su u čudu da tako nešto postoji i da se zapravo zaposleni toliko trude oko mene. Možda je to bilo samo njihovo iskustvo, ali na kraju se ipak morate složiti da je trud oko praktikanta, u jednoj velikoj kompaniji, minimalan i da je zaista retko naići na ovakav odnos zaposlenih,  prema tebi i tvom uspehu.   

Nakon završenog „mini kursa“, kako bih ga ja nazvala, usledilo je koriščenje do tada naučenog, za istraživanje i rešavanje ključnog zadatka. Za bilo koji problem bili su tu, dostupni 24/7 i hvala im na tome! Bila sam upoznata sa Agilnom metodologijom i radom u SCRUM framework-u, kao i radom po CKR-ovima, sa čime sam do sada bila upoznata samo kroz teoriju na predavanjima.

Poslednjeg dana prakse, svoje istraživanje prezentovala sam pred timom ispred NajStudent-a, prezentacijom, kao i prikupljenim izveštajima, gde je na kraju projekat prihvaćen i na njemu će se raditi ubuduće.

Zaključak i saveti

Ono što bih rekla za kraj jeste, da me je praksa u Infostudu zaista uvela u sistem poslovanja jedne kompanije. Osim što sam stekla kvalitetno znanje, stručnom praksom sam dobila određeno iskustvo, stekla dodatne bodove na fakultetu, a iskoristila sam je i kao osnovu za CV.  Takođe, dala mi je priliku da se dalje usavršavam, obzirom da kompanija daje priliku za zapošljavanje, ukoliko vide da si kvalitetno obavila zadatke i želiš da napreduješ više.

Početkom i tokom prakse imala sam mnogo nedoumica, koji su mi zaposleni u kompaniji odgonetnuli, međutim tako neće biti stalno i na svakom radnom mestu. Zbog toga bih Vas posavetovala da, ukoliko imate bilo kakva pitanja ili bi ovoj temi voleli da popričate sa još studenata, možete se pridružititi  novoj FB grupi „NajPrakse – Sa praksom na TI“, gde studenti, zajedno sa kompanijom, uče i pomažu jedni drugima da uspeju. Kliknite na ovaj link i pridružite se, to će vam biti od pomoći u nastavku vaše poslovne karijere!

Kopiraj link

Tatjana Ivošević

Tatjana je završila studije na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici. Trenutno radi kao profesor u Gimnaziji, a uz to radi i sa nama na sajtu Startuj.com.

Slični tekstovi

3 životne lekcije koje sam naučila kroz aktivizam u studentskim organizacijama
22.04.2020.
6 min

3 životne lekcije koje sam naučila kroz aktivizam u studentskim organizacijama

Iskustva drugih
Mladi, pogodite: Koliko treba da se radi za platu od 50.000 i 100.000 dinara?
28.01.2022.
11 min

Mladi, pogodite: Koliko treba da se radi za platu od 50.000 i 100.000 dinara?

Iskustva drugih
Da li si čuo za Male proizvođače hrane? Ona je ih okupila i ostvarila mnoge snove
09.03.2024.
5 min

Da li si čuo za Male proizvođače hrane? Ona je ih okupila i ostvarila mnoge snove

Iskustva drugih