Iskustva drugih

Zbog čega je bitno odraditi praksu tokom studija?

13.07.2020.
3 min

Ukratko ću vam ispričati svoje iskustvo. Tokom osnovnih studija, radila sam 3 prakse i tokom master studija još jednu praksu. Prvu praksu sam radila u drugoj godini, tokom letnjeg raspusta. Svako od ova 4 iskustava mi je mnogo donelo! Iz nekih sam naučila čime ne bih volela da se bavim, iz nekih čime bih. Neka su mi dala važne lekcije iz tehničkih znanja, neka iz međuljudskih odnosa. Sva su mi donela još bolje radne navike, bolju organizaciju vremena i veću efikasnost u obavljanju  zadataka. Međutim, nećemo se lagati i reći da je ustajanje u 7, putovanje sa jedne strane Beograda na drugu i 8 sati manje slobodnog vremena, najdivnija stvar na svetu, ali je stvar koja donosi jako puno sigurnosti, odlučnosti i samostalnosti za sve dalje odluke, kako u vezi profesionalnog, tako i u vezi životnog usmerenja. Dakle, prednosti i mane, iako moram biti pristrasna i veću prednost dati prednostima.

Praksa

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Prednost 1: Neznanje je OK

Praksa je mesto gde se uči, vežba i reproducira stečeno znanje. Bitne su inicijativa, želja, trud i rad. Nemoj nikada sebe sprečavati da se oprobaš u nečemu iz čega nisi imao iskustvo i prijaviš za praksu, uostalom, zato se i zove praksa. Kompanije će mnogo više ceniti kandidate koji na praksi pokazuju inicijativu i proaktivnost, nego nekoga kome je jedini adut prethodno znanje iz te oblasti.

Prednost 2: Praksa – prijemni ispit za život

Ja sam na prijemne ispite uvek gledala kao na generalne testove pred neku novu etapu u životu. Ista je priča i sa praksama, samo što kroz ovaj prijemni (praksu) shvatamo da li je taj fakultet (organizacija, kompanija, itd.) pravi izbor za nas. Kada shvatiš šta je to što te najviše motiviše i pokreće da radiš, još tokom studija, mnogo ćeš se osećati odlučnije, usmerenije. Nećeš lutati. Pažnju ćeš usmeravati na konkretne predmete, oblasti, kurseve i kompanije.

Prednost 3: Kontakti, iskustvo, CV, preporuke …

Ukoliko se dobro pokažeš i ostaviš pozitivan utisak na praksi, vrlo je verovatno da će ta praksa prerasti u stalno zaposlenje. Čak i da to ne bude ishod prakse, kontakti su jako bitan faktor koji sa te prakse uvek nosiš. Usled fluktuacija, velika je verovatnoća da ti neke od kolega sa prakse, mogu biti kolege i na budućim poslovima ili da će te kompanija kontaktirati za neke buduće saradnje. Pored toga, tvoj CV je obogaćen jednim novim iskustvom čime postaješ mnogo konkurentniji na tržištu rada i dobijaš prilike da biraš samo između dobrog i dobrog.

Mana 1: Praktično je zanimljivije od knjige

Ukoliko prakse obavljaš tokom studija, moraš biti jako definisan i sklopiti jasan dogovor sam sa sobom. Praksa će postati mesto gde ćeš učiti realne i praktične stvari, sa često vrlo malo i gotovo uopšte oslonca na gradivo sa fakulteta, čime knjige, teorije i ispiti mogu lako izgubiti smisao i poentu u tvojoj glavi. Zato se potrudi da budeš dosledan ciljevima koje pred sebe postaviš.

U mnogobrojne prednosti i jednu manu, koja bi se pre mogla svrstati u zamku, ohrabrila bih vas sve da se prijavljujete i radite prakse tokom fakulteta, jer ćete posle svakog sastanka, call-a, prezentacije i projekta biti bogatiji za veliko iskustvo. A samo će vam to iskustvo dati samopouzdanja i hrabrosti da iz sebe izvlačite maksimum i gađate visoke, ali dostižne ciljeve!

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

1 faks na 1000 načina
22.11.2019.
3 min

1 faks na 1000 načina

Iskustva drugih
Koji su benefiti volontiranja
30.10.2023.
7 min

Koji su benefiti volontiranja

Iskustva drugih
Kako je raditi praksu u Infostudu?
16.10.2020.
6 min

Kako je raditi praksu u Infostudu?

Iskustva drugih