Saveti za traženje posla

5 pitanja koja možeš da postaviš na intervjuu kada te pitaju – imaš li ti neko pitanje za nas?

18.08.2020.
4 min

Razgovori za posao umeju biti nezgodni. Nikada ne znamo stoprocentno šta možemo da očekujemo i šanse da briljiramo su gotovo jednake šansi da potpuno upropastimo stvar, što nam samo uliva dodatnu tenziju i nervozu. Naročito ako nam je ludački stalo do pozicije za koju konkurišemo. Jedno od pitanja koje je šablonsko i koje sam i sama čula na svakom razgovoru za posao jeste:

Intervju

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Imaš li ti neko pitanje za nas?

Mnogo se spekuliše o tome da li po svaku cenu treba postavljati pitanje regruteru, čak i onda kada zapravo nemate neko smisleno pitanje. Ne, naravno da ne treba da pitate nešto samo da biste pitali. Poželjno je da pre intervjua pripremite pitanja koja biste mogli da postavite kada bude došlo vreme za to. Međutim! Postoji velika verovatnoća da će vam kroz razgovor regruter sám dati odgovor na ta pitanja. U tom slučaju, nema poente da ih postavljate na kraju. Osim pitanja koja želite da postavite, a tiču se opisa posla za koji konkurišete, evo i nekih predloga pitanja kojima ćete sigurno ostaviti utisak dobrog kandidata, a koje preporučuje marketing specijalista Janja Jovanović:

#1 Ako prihvatim/dobijem ovaj posao, šta je potrebno da uradim za godinu dana što biste vi smatrali uspehom?

Ovim ćete dobiti bistriju sliku o tome šta oni tačno očekuju od vas i kakvi vas izazovi čekaju. Važno je da ovaj aspekt bude transparentan, kako se ne biste mimoišli u očekivanjima i uzalud trošili svoju energiju i usmeravali je na pogrešnu stranu.

#2 Opišite mi kako izgleda zaposleni u ovoj kompaniji sa kojim ste najzadovoljniji / Koga smatrate izvrsnim zaposlenim?

Ovo će vam značiti da zapravo vidite da li se vi uklapate u ovu sliku. Dobro je da dobijete informaciju o tome kakva je njihova vizija izvrsnog zaposlenog i da vidite imate li vi kompetencije da ispunite te kriterijume.

#3 Šta se Vama najviše sviđa u radu u ovoj kompaniji?

Najbolji način da saznate kakav je rad u kompaniji, jeste da vam saopšti osoba koja već tu radi. Pitajte regrutera koje su prednosti njihove kompanije. Drugim rečima, zašto biste vi trebali da radite kod njih.

#4 Da li se desilo da ste nekoga zaposlili, a onda niste bili zadovoljni? Zašto niste bili zadovoljni?

Ovo je jako bitno pitanje. Dobro je da znate o čemu treba da povedete računa ako postanete jedan od zaposlenih. Postoji mogućnost da vaše viđenje posla koji biste trebali da obavljate nije isto kao viđenje nadređenih. Važno je da znate koje stvari se ne tolerišu u toj kompaniji.

#5 Da li ulažete u edukaciju zaposlenih? Koje dodatne benefite nudite?

Skoro svaka kompanija ima određen budžet koji je namenjen edukaciji zaposlenih. Neki od njih, osim što u svojim kompanijama organizuju treninge i edukacije za zaposlene, rado finansiraju i individualne edukacije za zaposlene, ukoliko smatraju da će to vama pomoći da postanete bolji i stručniji u onome što radite i samim tim doprinesete boljitku kompanije. Dobro je da znate kakvi su vaši stvarni izgledi za napredak u toj kompaniji.

A šta ako nam se ne dopadnu njihovi odgovori na pitanja?

Obično se smatra da svi kandidati koji se prijave na konkurs za posao, žele i da ga dobiju. Kroz sva ili neka od ovih pitanja ne samo da ćete se izdvojiti kao kandidat koji je stvarno zainteresovan za poziciju, već ćete dobiti širu sliku o kompaniji i dobiti informacije koje će vam pomoći da odlučite da li zaista želite da postanete deo takvog tima.

Živimo u svetu gde je teško pronaći „dobar“ posao, gde je potraga za poslom izuzetno teška, a selekcija neizvesna... Poneseni takvim mindsetom, upadamo u ono stanje svesti – „daj šta daš“. Da, naravno da vi želite njih, čim ste se prijavili na konkurs. Ali treba obratiti pažnju i na pitanje, da li su oni dobri za vas? Da li ćete kroz taj posao doći do svojih ciljeva? Da li možete da napredujete? Da li su njihova očekivanja u skladu sa vašim planovima i mogućnostima?  Da li vidite sebe u takvoj organizacionoj kulturi?

Budite iskreni prema sebi. Nemojte prihvatati posao po svaku cenu, samo zato što trenutno nema ništa bolje. Na tom poslu treba da budete 40 sati nedeljno. Ne zaboravite da svoj život dajete onome čemu dajete svoje vreme... Previše je to odricanja za nešto što vas ne ispunjava.

Srećno!

Kopiraj link

Kristina Dorić

Kristina je diplomirana sociološkinja, student generacije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i HR menadžer u jednom startup-u. Zaljubljenik je u umetnost, mačke i Netflix.

Slični tekstovi

Iz ugla psihologa: Kako primiti feedback na poslu
29.04.2022.
5 min

Iz ugla psihologa: Kako primiti feedback na poslu

Saveti za traženje posla
On ima 17 godina, preduzetnik je i daće vam 5 saveta za uspeh u biznisu
12.02.2016.
3 min

On ima 17 godina, preduzetnik je i daće vam 5 saveta za uspeh u biznisu

Saveti za traženje posla
Kako napisati preporuku
07.08.2007.
3 min

Kako napisati preporuku

Saveti za traženje posla