Saveti za traženje posla

Posao i studiranje – izvodljivo ili ne?

26.02.2020.
3 min

Postavi jasne prioritete. Dobro razmisli šta su ti ciljevi. Postavi realne ciljeve. Nerealno postavljeni ciljevi kojima znamo da pretrpamo sebe u trenutku kada dođe dosta novih prilika, često znaju da deluju kao veliki demotivatori ako ih kasnije ne realizujemo. Kada jednom doneseš odluku, gledaj na nju kao na jedinu ispravnu i ne razmišljaj o ostalim opcijama.

Studenti

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Odgovor naslova (Izvodljivo ili ne?) se krije već u prvoj rečenici – Postavi jasne prioritete. Vrlo je jednostavno! Treba samo da odgovoriš iskreno sebi da li je TVOJ tačan odgovor pod a, b ili c!

a) Oduvek si kidao na faksu, voliš da sve obaveze završavaš na vreme, redovno prisustvuješ vežbama i predavanjima, sve zapisuješ i voliš da si uvek u toku. Opcija full-time posla se vrlo teško uklapa u tvoj način studiranja, ukoliko bi da nastaviš studije na isti način. Opcije part-time posla je dosta izvodljivija, jer daje mogućnost da uklapaš i prilagođavaš vreme predavanjima. Ali čak i tada, dobro razmisli o tome da li će tvoja motivacija za učenjem biti ista nakon što iskusiš praksu svega onoga što si do tada samo kroz knjige i simulacije radio.

b) Imaš osećaj da si već dugo zarobljen samo među knjigama i nemaš ideju kako bi sve te silne stranice bile primenjive na pravom poslu. Faks ti postaje sve naporniji i učenje te sve manje motiviše, jer se ne osećaš mnogo korisnim. Nestrpljiv si. Posao u toku studija može biti dobra opcija za tebe. Bićeš zadovoljniji jer ćeš odgovoriti sebi na mnoge nedoumice koje si imao, razumećeš bolje materiju i možda će ti sva ta teorija biti jasnija i moći ćeš uz manje napora da dovršiš ostatak studija.

c) Uvek sve ostavljaš za poslednji čas i oktobar 2 ti je omiljeni rok. Možda opcija posla i studiranja nije najbolji izbor, jer ćeš uvek biti u trci sa vremenom i može se desiti da će se studije jako odužiti, što će ti samo smanjiti motivaciju.

Takođe, iako je tema više posvećena poslu, ne treba isključiti ni opciju stručnih praksi koje mogu biti odličan izbor tokom leta i odličan način da se stekne početno iskustvo, pritom bez ikakvog uticaja na studije.

Moje iskustvo je bilo upravo takvo. Ja sam se tokom osnovnih studija odlučila za prakse koje sam radila tokom letnjeg i zimskog raspusta, a za posao u toku mastera. Master studije se svakako dosta razlikuju u odnosu na osnovne. Profesori su dosta fleksibilniji, a termini nastave prilagođeniji radnom vremenu.

Za koju god opciju da se odlučiš, bilo to neka od ove 3 ili potpuno neka nova kombinacija, jedno je jasno - mi smo jedna osoba, ne možemo se klonirati, a u jednom trenutku 100% možemo dati samo na jednom mestu i jednoj stvari. Full-time posao traje 8h, part-time 4h, a dan 24h, matematika i računica su na nama. I jedan mali hint za kraj – ostavite nekoliko sati u toj računici i za san!

Srećno sa odgovorima!

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

Prvi posao: Radite ovih 6 stvari i bićete uspešni
01.03.2022.
3 min

Prvi posao: Radite ovih 6 stvari i bićete uspešni

Saveti za traženje posla
Kako napisati dobar CV ako si student
31.05.2023.
6 min

Kako napisati dobar CV ako si student

Saveti za traženje posla
Razgovor za posao: Neprimerena pitanja i kako odgovoriti na njih
23.06.2023.
9 min

Razgovor za posao: Neprimerena pitanja i kako odgovoriti na njih

Saveti za traženje posla