Saveti za traženje posla

Prednosti i mane privatnog biznisa

13.04.2021.
4 min

Da li u poslednje vreme toliko slušaš “sam svoj gazda” priče da ti se pokretanje sopstvenog biznisa čini sve primamljivijim? Da li te privlači da budeš vlasnik svog posla iz snova, a sa druge strane te privlače izazovi i velika odgovornost?

Privatni biznis

Foto: NajStudent (Shutterstock)

Ovaj tekst će ti pomoći da shvatiš da li je privatni biznis nešto što stvarno želiš i u šta si spreman da se upustiš.

Koje su prednosti ličnog biznisa? 

Lični biznis može da bude veoma dobra odluka, a neke od njegovih prednosti su:

  1. Nezavisnost - kada imaš sopstveni biznis, sam si sebi šef i nikada ne moraš da brineš da ćeš dobiti otkaz.
  2. Fleksibilnost - Kada imaš svoj biznis, možeš sam da odlučuješ kada i odakle ćeš da radiš, možeš da preskočiš posao neki dan kada ti se ne radi i nikoga da ne pitaš za dozvolu. Kada posao zaživi i imaš tim zaposlenih koji rade za tebe, možeš da priuštiš da uklapaš posao u život, a ne život u vreme koje ostane od posla.
  3. Finansije - Vlasnici sopstvenih biznisa snose velike finansijske rizike, ali mogu da zarade mnogo više nego što bi zaradili da rade za nekog drugog. Ako ti je svaka plata mala, možda ključ leži u pokretanju ličnog biznisa koji će ti doneti prihode po tvojoj meri.
  4. Nove prilike - Ako pokreneš svoju firmu, bićeš uključen u svaki aspekt poslovanja iste, i na taj način imaćeš priliku da iz prve ruke do srži naučiš sve o biznis procesima i aktivnostima uključenim u poslovne funkcije. Takođe, doći ćeš u kontakt sa drugačijim krugom ljudi, koji su slični tebi i imaju slične ciljeve, i dobićeš ne samo šansu da stvoriš veze koje će ti značiti kasnije, već i mogućnost da učiš od drugih.
  5. Sloboda i lična satisfakcija - Lični biznis ti omogućava da radiš posao koji želiš i da iskoristiš veštine i znanja koja imaš na najbolji način.

Koji su nedostaci?

Ne možemo da ne spomenemo i neke očigledne nedostatke ovakve karijere:

  • Odgovornost - Verovatno jedan od najkritičnijih nedostataka ličnog biznisa. Vlasnik snosi finansijske rizike, pravne rizike, i odgovara za plate i živote svojih zaposlenih.
  • Stres - Osoba koja ima svoj biznis nikada posao ne može da ostavi “na poslu”. Takvoj osobi posao je uvek u glavi, mozak radi na najvećoj brzini svakog budnog sata i neprekidno se razmišlja o biznisu. Sa druge strane, posebno u prvim godinama poslovanja, dešavaće se da ne znaš koliko ćeš zaraditi, da li ćeš moći da isplatiš sve obaveze i dugovanja, plate zaposlenima i da li ćeš imati ti šta da jedeš posle svega toga. Preispitaj sebe i razmisli da li si tip osobe koja može da živi sa ovakvim stresovima.
  • Rizik od neuspeha - Kao kod svega u životu, i u privatnom biznisu rizikuješ neuspeh. Veliki broj novih firmi ne “preživi” prvih par godina poslovanjaz, ali to nikako ne znači da treba svoj biznis od početka da proglasiš osuđenim na propast i da ga iz straha nikada ni ne pokreneš.

Posebno kada si mlad, sve što možeš da izgubiš kada se upustiš u razvoj sopstvenog biznisa su uloženi novac i vreme, dok za zauzvrat dobijaš neprocenjivo iskustvo koje možeš da primeniš na naredni biznis. Ako misliš da možeš da istraješ u preduzetničkim vodama i imaš ideju koju želiš da vidiš kako se ostvaruje, kaži sebi zašto tvoj posao mora da uspe, i nemoj nikada to da zaboraviš. :)

Kopiraj link

Hristina Pajić

Hristina studira informacione sisteme na Fakultetu organizacionih nauka. Radi kao freelance Wordpress developer, a u slobodno vreme fotografiše i putuje.

Slični tekstovi

Šta radi Social Media Manager?
10.04.2023.
5 min

Šta radi Social Media Manager?

Saveti za traženje posla
Najplaćeniji frilens poslovi
12.10.2021.
4 min

Najplaćeniji frilens poslovi

Saveti za traženje posla
Tip ličnosti određuje izbor vaše karijere
21.09.2021.
5 min

Tip ličnosti određuje izbor vaše karijere

Saveti za traženje posla