Saveti za traženje posla

Zašto je bitno da radite posao koji volite?

19.11.2020.
4 min

Koliko god ovo može zvučati kao banalno pitanje - “Zašto je bitno da radite posao koji volite?”,  toliko su česte situacija da upravo “završimo” na poslovima, praksama, fakultetima, izbornim predmetima itd, koje ne možemo svrstati pod pozitivan odgovor na pitanje - “Da li voliš svoj posao?”.

Posao

Foto: NajStudent (AdobeStock)

Na samom početku bih volela da naglasim da pod POSLOM smatram sve ono što u datom trenutku potpada pod našu najveću vremensku okupaciju, nešto u šta moramo dosta da uložimo da bismo imali dobre rezultate, nešto gde postepeno napredujemo i sve ono što nas izgrađuje i čini deo našeg karijernog puta. Tu prvenstveno mislim na fakultet, prakse i kasnije, redovne poslove.

Kada sam pomenula da su česte pojave da radimo ono što baš i ne volimo, mislila sam na sve one situacije kada smo verovali da smo doneli dobre odluke, a one su se ispostavile pogrešnim. Tačnije, mislili smo da će nam posao ili praksa odgovarati i da ćemo voleti taj posao, ali nismo. Gde smo napravili grešku? Greška često nije u samom opisu posla, već u svim onim sitnim stvarima koje čine taj posao. Zato bih kao zaključak izvukla da izbor posla koji volite jeste bitan, ali je još bitnije da izaberete pravo okruženje u kojem ćete taj posao obavljati i prave ljude sa kojima ćete taj posao raditi, jer dobri ljudi i dobro okruženje čine smisao posla i oni će postati glavni faktor zašto neki posao zapravo volite.

Recept za pronalazak posla koji ćete voleti je vrlo jednostavan, kolač se može jednostavno napraviti, ali caka leži u sastojcima. Zato je ovaj recept za svakoga drugačiji, jer svako ima svoje sastojke. Evo nekoliko pitanja koja sebi možete postaviti, kako biste lakše otkrili koji su vaši sastojci, tj kako kreirati recept za posao koji ćete voleti. Pretpostavljam da si do sada imao/la prilike da radiš na nekom projektnom zadatku na fakultetu, osveži svoja sećanja i odgovori na sledeća pitanja:

1. Kada radiš na nekom projektnom zadatku, kakvu dinamiku rada praktikuješ?

  1. Volim sve sam/a da radim
  2. Volim sam/a da radim, ali da neko posle prekontroliše moj rad
  3. Volim timski brainstorming, pa da se posle svako raspodeli i radi ono u čemu je najbolji
  4. Volim da se rotiram sa zadacima, kako bih imao/la priliku sve da naučim i probam

Odgovori na ova pitanja i sebi ćeš otkriti jedan sastojak uspešnog recepta. Ovo su neki od modela timske organizacije koje možeš očekivati na svom poslu.

2. Kada dobiješ iznenadni zadatak i kratak rok, kako reaguješ?

  1. Ad hock mi je u krvi, volim neizvesnost
  2. Volim da se pripremim dosta pre početka rada, da prikupim sve materijale, dobijem sve informacije, pregledam kakvi su bili prošlogodišnji zadaci, jer u suprotnom, parališem se i teško zaključujem
  3. Volim da dobijem ključne informacije na vreme kako bih imao/la strukturu rada, a detalje sređujem u hodu

Ovo su još neke varijacije na temu timske dinamike i organizacije. Svakako je izvesno da su neka zanimanja sklonija ad hock-u, a neka manje, ali činjenica je da je dosta toga i do same organizacije u okviru datog poslovnog okruženja.

3. Kada radiš, na koji način bi želeo da budeš ocenjen?

  1. Volim da dobijem kritiku, nakon svakog odrađenog zadatka, tako ću znati da li sam napredovao
  2. Smatram da svako ko je uložio trud treba da bude nagrađen. I trud je rad. Šta da radim što nisam najkreativniji? Realno, meni je mnogo teže nego nekome ko se rodio kao kreativac
  3. Ne volim komentare. Svestan sam sebe i svog rada.

Još jedan jako bitan faktor je odnos tebe i nekoga ko bi ti bio nadređeni, kao i timska komunikacija i otvorenost. Ovim primerom sam istakla neke dijametralne poglede na situaciju, potrudi se da sebi odgovoriš na to u koju grupu spadaš, mnogo ćeš lakše odlučiti i kojem tipu organizacije bi bio najbolji fit.

Na sva ova pitanja legitimno možeš dobiti odgovore pred svaki razgovor za bilo kakav poslovni angažman, potrudi se da ih dobiješ, mnogo će ti odgovoriti i pomoći da shvatiš da li je to posao koji ćeš voleti, jer ne zaboravi, posao nije samo zanimanje i opis pozicije koji pročitaš na oglasu, posao je odgovor na mnogo ovakvih pitanja. S toga, postavljaj ih od samom početka, prvo sebi, pa onda i na svom potencijalnom poslu.

Kopiraj link

Ivana Stanić

Ivana je master studentkinja informacionih sistema i tehnologija na FON-u. Voli kvalitetne ljude, život i filmove. Rečenica koju voli da citira: "Ne ograničavaj svoje izazove, izazovi svoje granice."

Slični tekstovi

Zbog čega sve možeš da dobiješ otkaz i koja prava imaš
22.03.2024.
6 min

Zbog čega sve možeš da dobiješ otkaz i koja prava imaš

Saveti za traženje posla
Kako zaista izgleda rad od kuće - prednosti, izazovi i mane
18.08.2023.
6 min

Kako zaista izgleda rad od kuće - prednosti, izazovi i mane

Saveti za traženje posla
Aktivno traženje posla
13.04.2018.
4 min

Aktivno traženje posla

Saveti za traženje posla