Sat Najstudent ne može da funkcioniše bez JavaScript podrške.
Testovi znanja » Sociologija
Da li razvoj ličnosti zavisi od društva? Koliko je porodica bitna za zajednicu uopšte? Šta je religija? Ovo su sve pitanja kojima se bavi sociologija, nauka o društvu. Koliko ste upućeni u ovu tematiku? Testirajte svoje znanje!
1.
Filozofsko shvatanje međusobnog odnosa pojava po kojem svaka pojava mora biti određena (uslovljena i prouzrokovana) nekom drugom pojavom naziva se:
2.
Etnička zajednica prvobitnog, pretcivilizacijskog društva, u kojem još ne postoji država kao globalna organizacija naziva se:
3.
Ugledni sociolog, koji ukazuje na "podmuklu močvaru kulturnog pluralizma" koji vreba sve one koji prebrzo ostanu bez svog nacionalnog identiteta, zove se:
4.
Jedan pesnik je, povodom spaljivanja knjiga, gotovo proročki rekao: "...tamo gde spaljuju knjige, na kraju će spaljivati i ljude!" Kako se zove taj veliki čovek?
5.
Kada se neke dve različite kulture nađu u trajnijem međusobnom dodiru one aktivno utiču jedna na drugu. U sociologiji kulture takav proces se naziva:
6.
Teoriju društvenog ugovora gradili su?
7.
Kada je sociologija nastala kao nauka?
8.
Čime sloboda i pravo građana Srbije mogu biti ograničena?
9.
Jedan od pravaca u sociologiji je:
10.
"Na civilizaciji ličnosti" insistirao je:
11.
Skup mеrа i аkciја kојimа оrgаnizоvаnо društvо usmеrаvа svој dеmоgrаfski rаzvој је:
12.
Osnovni činioci društvene proizvodnje su:
13.
Koji sociolog razlikuje tri stupnja razvoja ljudskog duha?
14.
Klasne nejednakosti su: 
15.
Ko je tvorac sociometrije?
Baner
Sajt NajStudent.com koristi kolačiće kako bi ti pružio najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da si saglasan sa korišćenjem kolačića. Saznaj više o kolačićima ovde.