Sat Najstudent ne može da funkcioniše bez JavaScript podrške.

Gde žive brucoši koji studiraju van rodnog mesta?

Studenti koji studiraju van svojih mesta prebivališta mogu da se odluče za jeftiniju varijantu i smeštaj u nekom od 45 studentskih domova u 11 različitih gradova ili za komforniju i skuplju varijantu u privatnom smeštaju.

Gde žive brucoši koji studiraju van rodnog mesta?

Foto: Pixabay

Prednost u studentskim domovima imaju akademci koji se finansiraju iz budžeta, a svi su podeljeni u nekoliko kategorija, u skladu sa kvalitetom. Sobe u njima mogu biti jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, po pravilu poseduju terasu, čajnu kuhinju, zasebno kupatilo ili kupatilo koje dele dve ili više soba.

U većini domova sobe su opremljene sa krevetima, radnim stolovima, stolicama, lampama, plakarima, policama, internet priključkom, a neki od njih imaju i zasebne blokove za smeštaj devojaka i zasebne za smeštaj muškaraca, dok su neki mešoviti.

Pored portirnice i video nadzora, mnogi domovi za akademce raspolažu i sa dodatnim sadržajima kao što su sportski tereni, čitaonice, biblioteke, TV sale, vešeraj, teretane, ambulante, pošte.

Posebna pogodnost su studentske menze u kojima mogu da se hrane svi studenti, samo se cene razlikuju. Budžetski studenti plaćaju obroke po prilagođenoj ceni, a ostali plaćaju punu cenu obroka.

Svaki je dom poželjan na svoj način i pruža studentima određene sadržaje i pogodnosti. Nekim studentima je najvažnije da dom bude u blizini visokoškolske ustanove na kojoj studiraju, dok drugi ipak radije biraju mesta u domovima prve kategorije - rekli su ranije za “Blic” iz Studentskog centra Beograd.

I studenti i SC “Beograd” dele mišljenje da su dva najpoželjnija doma u prestonici “Kralj Aleksandar I”, poznatiji kao “Lola” i Studentski grad, popularni Studenjak. Prvi je atraktivan zbog svoje lokacije, tačnije neposredne blizine centra grada kao i mnogih fakulteta.

Stanarima ovog doma su dostupni svi gradski sadržaji, a poželjan je i zbog svog izgleda, tradicije i visokog nivoa usluga koje se u njemu nude, pa mesto u ovom domu sebi mogu obezbediti samo najbolji studenti - kažu nadležni.

Među studentima, “Lola“ je dom koji je poznat po disciplini koja u njemu vlada, a s druge strane “Studenjak” važi za dom sa najvećim brojem studenata, dosta njih je i iz inostranstva, kao i za dom sa najboljim provodom. Ipak, krenimo redom.

 

Pravo na smeštaj

Pravo na smeštaj u ustanovi za smeštaj studenata u Republici Srbiji (RS) imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač RS, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta RS, koji imaju državljanstvo RS i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju. Pravo na smeštaj u ustanovi mogu da ostvare, pod određenim uslovima, i studenti koji imaju državljanstvo države u regionu.

 

Konkurs

Predavanje konkursne dokumentacije za smeštaj u domovima obično se obavlja između 1. i 15. septembra. Pravo na smeštaj student ostvaruje na osnovu konkursa koji raspisuje Ministarstvo, najkasnije tri mesece pre početka školske godine. Konkurs sadrži: uslove za prijem studenata, broj raspoloživih mesta, kriterijume za utvrđivanje redosleda kandidata, postupak sprovođenja konkursa, obaveštenje o potrebnim dokumentima i rokovima za prijavljivanje na konkurs.

 

Dokumentacija

Konkursna dokumentacija obuhvata:

 • Prijavu za studentski dom (obrazac se kupuje i popunjava prilikom konkurisanja);
 • Overene fotokopije svedočanstava I, II, III i IV razreda srednje škole (pre predaje originala za upis na fakultet-visoku školu overiti fotokopije);
 • Uverenje o upisu prve godine studija (prvi put) na teret budžete RS (izdaje fakultet - visoka škola);
 • Uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna 2021. godine i
 • Indeks i lična karta (na uvid).

 

Kriterijumi

Kriterijumi za utvrđivanje redosleda na rang-listama:

Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju, i to:

  • opšti uspeh u srednjoj školi (za studente I godine studija)
  • uspeh na visokoškolskoj ustanovi (za studente ostalih godina studija)

Socijalno-ekonomski status porodice

Socijalno-ekonomski status porodice utvrđuje se na osnovu proseka ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice studenta, za period januar-jun tekuće godine.

 

Rangiranje

Rang-lista za smeštaj u ustanovu za studente prve godine studija radi se odvojeno od ostalih rang-lista studenata. Prednost u rangiranju ukoliko veći broj kandidata ostvari isti broj bodova ima onaj:

 • Koji je ostvario veći broj ESPB bodova;
 • Koji ima manji broj godina studiranja;
 • Koji ima veću prosečnu ocenu i
 • Koji ima manji prihod po članu porodice.

 

Izvor: Blic

Share
Sajt NajStudent.com koristi kolačiće kako bi ti pružio najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da si saglasan sa korišćenjem kolačića. Saznaj više o kolačićima ovde.